eXTReMe Tracker
IKU  WORLD  MAGAZIN
      

 

  iku magazin facebook oldala iku magazin twitter oldala

 

 

IKU GPS

Univerzum                  Naprendszer                  Föld                  Természet

 

A „Gondolatok a Földről és a jövőről” című magazinhoz tartozó tili-toli játék online változata. Jelenleg a magazin e-könyvként megvásárolható többek között itt: Underground bolt. A nyomtatott változat bemutató jelleggel (ami egy igen különleges rejtvényt is tartalmaz) a játékkal együtt megvásárolható webáruházunkban.

A játék szimbolikusan a Földről, a természetről és az életmódunkról szól: a zöld kis négyzetek az erdőt, a sárga négyzetek a sivatagot, a kék vonal folyót jelképez.

Jól jegyezzük meg! A játékban, ha valamit eltolunk, még kijavíthatjuk, de az életben már nem biztos.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

JÁTÉKOK AZ IKU GPS-EL

 

Logikai feladványok

Kattintsunk a keverés gombra! A kis négyzetek tologatásával tudjuk megoldani a különböző feladványokat. Ez úgy történik, hogy ha a fehér négyzet melletti valamelyik színes négyzetre kattintunk (bökünk), akkor az helyet cserél vele. 

1. Erdő - sivatag: Rakjunk ki zöld (erdő) – sárga (sivatag) pepita mintázatot. A feladat az erdőirtást, a sivatagok terjedését jelképezi, az üres kis négyzet a bizonytalan jövőt. Rajtunk is múlik, hogy ott erdő vagy sivatag lesz.

2. Folyó: A játék alján lévő folyót kössük össze a tengerrel úgy, hogy a folyót jelképező kékszínű vonal sehol sem szakad meg, az erdőtől folyamatosan halad a tengerig. A feladat a folyók, vizek szennyezését jelképezi. Ha valahol beszennyezik a folyót, az tovább fog terjedni, és máshol is problémát okoz. Minden egy összefüggő rendszer.

Kétszemélyes társasjáték

Ehhez a játékhoz okostelefon vagy hagyományos tili-toli kell, mivel minden játék elején a kis négyzetek összekeverésével adjuk meg a kiindulási helyzetet.

A játékhoz össze kell gyűjteni 15 db, két különböző színű műanyagkupakot, pl. 8 db zöldet és 7 db sárgát. (Ezt lehetne a szemét kulturális újrahasznosításának is nevezni.) Kell még 24 db, két különböző színű bab, pl. 12 db fehér és 12 db vörös bab. (Ha meguntuk a játékot, a babokat el is vethetjük.) Vissza van még a játéktábla. Valamire lerajzolunk egy 4x4-es négyzetrácsot úgy, hogy a kis négyzetek nagysága kb. 5x5 cm-es legyen. Ha mindez megvan, kezdődhet a játék.

A játék elején a játékosok eldöntik, hogy milyen színű kupakokkal és babokkal akarnak játszani. A fenti példa alapján az egyik játékos a zöld kupakokat és a fehér babot választja, a másik játékos a sárga kupakokat és a vörös babot. Minden játék úgy kezdődik, hogy az a játékos, aki hét kupakkal játszik, összekeveri az IKU GPS négyzeteit a telefonján, majd a telefont megfordítva az asztalra teszi. (A játék részletes leírása megtalálható az IKU GPS MAGAZIN elektronikus és a nyomtatot változatában is.)

 

 

                ÉRTELMES VILÁG                    IKU MAGAZIN